Travma ve Baş Etme Yöntemleri

İnsanlar yaşamları boyunca en az bir ya da birden fazla travmatik olayla karşı karşıya kalmaktadır. Travma insanda yoğun çaresizlik hissi oluşturan, güven duygusunu zedeleyen, olayla ne yapacağını bilemez hale getiren bir durumdur. Travmatize olmuş kişiler; dünyayı, daha farklı algılar, kendilerine ve başkalarına olan bakış açısı artık eskisi gibi değildir çünkü başkaları ve dünya daha tehlikeli ve güvenilmezdir, kişi bir daha eskisi gibi olmaz eskisinden daha iyi ya da daha kötü olabilir fakat eskisi gibi değildir artık.

Travma şüphesiz hayatımızı pek çok anlamda olumsuz etkiler iş, aile, arkadaş ve en önemlisi sağlık alanında olumsuzluklar yaşatabilir fakat travmanın insanı büyüten ve geliştiren bir başka boyutu da vardır. Olumsuzlukla karşı karşıya kalan kişiler bir şekilde baş etmeye başlar ve adeta küllerinden tekrardan doğma sürecini oluşturur, biliyoruz ki büyük dönüşümler, gelişmeler zorlayıcı yaşam olayı sonrasında ortaya çıkar, öldürmeyen yara güçlendirir sözü travma sonrasında hayatta kalan kişiler için kullanılan bir terimdir. Travma ile sağlıklı üstesinden gelebilmek için, en etkili olan unsurlardan biri kişinin korkuları ile yüzleşebilme becerisidir.

Korkuları ile karşı karşıya gelen kişiler sorunla baş etme yöntemini geliştirecektir, Travma ile baş edebilmek için gerçekçi iyimserlik içinde olmamız çok önemlidir, umutlu olmak çok önemli fakat gerçekliği elden bırakmadan realiteden uzaklaşmamak sağlıklı şekilde baş etmemizi sağlayacaktır. Travma ile baş etme sürecinde sosyal desteği iyi olan insanlar olayı daha kolay atlatabilmektedir. Travma geçiren kişiler olayı diğer kişilerle paylaştıkları zaman, olayın etkileri azalmaya başlar ve olayı anlamlandırma sürecini hızlandırır. Travmatik olayı tek başına atlatmaya çalışmak olayı daha zor atlatmaya ya da kişinin olaya takılmasına neden olabilir. Travma ile sağlıklı bir şekilde baş eden kişi bu olayı kendini tanıma ve yeniden yapılandırmaya katkı sağlar incindiği yerden güçlenir. Herkesin küllerinden doğma potansiyeli vardır.

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG

ZİNET TUNÇ